donderdag 12 april 2012

Op het dak klimmen

Portugal staat vol oude burchten, kerken en kathedralen.
Veel van dat moois ligt hoog tegen een heuvel of bergwand geplakt. Sommige bouwsels zijn eeuwen geleden met vereende krachten op de top tot stand gekomen.
Tijdens onze reis door Portugal, in de comfortabele huurauto, kronkelend naar boven, hangend in de haarspeldbochten met daarna steeds weidser uitzicht, vraag je je regelmatig af hoe de bouwers dat indertijd voor elkaar hebben gekregen. Eenmaal boven, binnen de muren van een vesting of oog in oog met een kerkportaal, heb je vaak de gelegenheid nog hoger te klimmen om op het dak uit te kijken over de omgeving.
Niet alleen het uitzicht is de moeite waard ook de torentjes en versierselen, die onderweg op zo’n tocht naar boven je pad kruisen, doen je versteld staan van de bouwkunst in ver voorbije eeuwen.
In Viana do Alentejo is na jaren restaureren de burcht en de kerk binnen deze muren weer te bezichtigen. Dit is wat ik zag op mijn klim naar het dak.foto ferrara

7 opmerkingen:

 1. in de zomervakantie trekken wij met onze caravan naar Spanje én Portugal! ik denk dat we heel wat zullen klimmen ;-)))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  2. Ik maak een nieuwe reactie. In de vorige stonden wat foutjes.
   Wij hebben op wegen gereden waar je met de caravan niet wilt/kunt komen. Let dus op de afslagen die je neemt.
   Het Covento in Tomar is beslist een aanrader evenals de universteit van Coimbra met de indrukwekkende bibliotheek.
   Ach er is zoveel moois te zien.
   In Mondim do Basto kunnen ze bij de VVV alles vertellen over de wandeltrail naar de bedevaartskerk die hoog boven het stadje is gebouwd. Jullie houden toch van wandelen?

   Verwijderen
 2. Indrukwekkend. Ik vind het ook altijd bijzonder hoe mensen vroeger op bijna ontoegankelijke plaatsen bouwwerken hebben geplaatst.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja wat knap! Vooral als je zoiets vergelijk met onze armoedige bouwsels zonder kleur of smaak! Ik denk dan aan de naoorlogse huizenbouw.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ja mensen zijn vernuftige wezens op het gebied van huizen bouwen vooral als er genoeg geld voor is.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Op weg naar de hemel. Het kan niet ver meer zijn.

  BeantwoordenVerwijderen