vrijdag 7 december 2012

Top 2000

Nummer 338 Joe Cocker
With a little help from my friends
www.youtube.com/match?v=_wG6Cgmgn5U


Arbeid
het is alle dingen die je maakt de adem inblazen van je eigen geest.


Chris begint zijn avontuur in Lissabon. Hij heeft wel gemerkt dat zijn dorpsgenoten achter zijn rug plezier maakten over zijn vertrek. Die denken dat hij onvoorbereid aan de druivenpluk zal gaan.
Nou hij zal ze eens wat laten zien.
Hij neemt zijn intrek in een niet al te duur hotel. Als vertegenwoordiger logeerde hij ook op eenvoudige adressen en waarom daar verandering in brengen. De Portugezen weten tenslotte niets van zijn miljoen. 
De eerste dagen viert hij vakantie en ziet de bezienswaardigheden van de stad.
’s Avonds als hij op een terras zit concentreert hij zich op de cursus Portugees die hij via internet heeft aangeschaft.
Als snel maakt Chris zich de verschillende vormen van groeten eigen en hij merkt dat dit gewaardeerd wordt.

Na een dag of vier huurt hij een auto en verlegt zijn terrein wat meer landinwaarts.
Eerst maar eens het land verkennen en zien hoe steden en dorpen liggen.
Hij heeft een club landgenoten gevonden met een keten aan huisjes en studio’s. In de hoop van hen te leren begint hij een rondreis langs die locaties.
Zijn eerste stop is bij Joop en Maaike, zij wonen al bijna 30 jaar in de provincie Alentejo en bezitten een kleine wijngaard. Joop staat aan het hoofd van een groot loonbedrijf en doet zaken tot in Spanje.
Joop kan hem vast goed adviseren. De eerste week wordt ook nu besteed aan verkennen van de provincie en Chris raakt steeds enthousiaster over het land van zijn keuze.
Tijdens een rondleiding door het bedrijf biecht Chris het doel van zijn reis op en vertelt er meteen bij dat geld geen probleem is. Dat scheelt discussie.  Hij komt met Joop en Maaike tot een afspraak over de huur van de studio en een soort stageplek in het bedrijf. Zo leert hij bedrijfsvoering en omgaan met de Portugese werknemer. Maaike helpt hem met de taalcursus. Loyaal als hij is, werkt Chris zich uit de naad. Het aanbod van een vaste werkplek bij Joop slaat hij af.

Zijn volgende stop is op de rand van de Serra da Estrela, een prachtig gebied dat hij van tot boven tot onder doorkruist, maar voor wijnbouw moet je hier niet zijn. De beide hotelhouders Bert en Stef leren Chris de eerste beginselen van het wijn proeven. Hoewel bier nog steeds zijn voorkeur heeft slaat hij zich manmoedig door deze beproeving heen. Stef, die in Nederland advocaat is geweest, belooft hem met raad en daad terzijde te staan mocht de droom van Chris tot een goed einde komen.

En voort gaat het naar zijn laatste reisdoel. De olijvenboerderij van Nico en Carla op een uur gaans van Porto.  Zij verhuren ook een aantal huisjes en in casa Laranja neemt Chris voorlopig zijn intrek.
Als hij de sfeer en de handel op de wekelijkse markt van Barcelos heeft evaren, weet hij het zeker. In dit land wil hij wonen.
Nico valt bijna van zijn stoel als hij van Chris zijn droom hoort.
“Wil je dat echt? Ben je bereid risico te nemen, keihard te werken en een vervallen huis weer op te bouwen?”
De bouwvakker in Chris zegt alleen al op dat laatste ja.
“Man je komt als geroepen”, zegt Nico. “Morgen neem ik je mee naar Jacintha.”

4 opmerkingen:

 1. Met veel plezier gelezen, Ferrara. Wat weet jij veel over Portugal. Ik zie het helemaal voor me.
  Vooral doorgaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo'n prachtig land. De laatste rondreis van dit voorjaar via Chris dunnetjes over gedaan.

   Verwijderen
 2. Wat is een ouderwets feuilleton toch lekker. Knap gedaan met zo'n cliffhangertje elke keer!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. leuk! kijk al uit naar het vervolg!

  BeantwoordenVerwijderen