maandag 17 december 2012

Top 2000

Nummer 702 Carole King
You have got a friend
www.youtube.com/watch?v=Ko_vnGuVMHA

Pijn
Heb dus vertrouwen in de heelmeester

Léon komt heel snel af met zijn offerte. De bouwtekening is nog niet klaar, maar maakt al deel uit van de cijfers. Die cijfers weet Chris wel te plaatsen en het lijkt er goed uit te zien.
Dat het arbeidsloon laag is heeft hij ook al in de papieren van de wijngaard gezien. Voor Nederlandse begrippen deugt dit niet, maar hij is wijs genoeg daar niets over te zeggen. Eerst maar eens horen wat de mening van Stef en Nico is. Die hebben tenslotte jarenlange ervaring in dit land.
Léon laat er geen gras over groeien wat hij doen kan zonder prijsafspraken pakt hij aan. Zo is hij begonnen met het metselen van de scheidingswand. Daarna zullen ze zien hoe het loopt. Hopelijk kan het bezoek aan de notaris snel plaatsvinden en kan alles volgens plan worden afgehandeld.

Maar dan slaat het noodlot toe. Er komt een telefoontje uit Nederland. Brechtje, de zus van Chris, heeft een ernstig auto-ongeluk gehad en zijn overkomst naar Nederland is dringend gewenst.
De verslagenheid bij Chris en zijn bondgenoten op de Quinta is groot. Hij zoekt contact met Nico, want net nu ze hier voorzichtig op de goede weg lijken te zijn komt er zo’n kink in de kabel.
Chris wil naar Nederland, maar Jacintha zo in onzekerheid achter te laten lijkt hem niet goed.
Nico belooft een oogje in het zeil te houden en zo snel mogelijk een kijkje op de Quinta te nemen.
Voor de oogst maakt het niet uit want daar zou hij dit jaar nog geen invloed op hebben.
Met pijn in het hart neemt Chris afscheid van de mensen waar hij zo snel mee bevriend is geraakt.
Vasco brengt Chris naar de luchthaven van Porto en onderweg vertelt Chris dat Nico af en toe zal langskomen op de Quinta. Het zou prettig zijn als Vasco een oogje op de werkzaamheden van de aannemer houdt.  Wanneer Chris terug zal zijn is nu met geen mogelijkheid te zeggen.

De zoon van Brechtje haalt hem van Schiphol en onderweg vertelt hij over de toestand waarin zijn moeder verkeert. Ze ligt op de intensive-care en heeft inwendig letsel aan longen en nieren haar beide benen zijn gebroken en er zijn een aantal wervels verschoven. Ze is suf vanwege de medicatie, maar goed aanspreekbaar.
Als Chris aan haar bed verschijnt, weet hij meteen dat hij hier voorlopig nodig is. Zijn zwager zit als een verslagen man naast haar en vertoont geen enkele spirit. Voor hem lijkt alle hoop verloren.
Brechtje echter laat onmiddellijk blijken dat ze blij is met zijn komst. Ze steekt haar duim op.
Dat geeft Chris een positief gevoel. Brecht is altijd een knokker geweest, veel meer dan Frits, die snel bij de pakken gaat neerzitten.

Vanavond zal hij Nico bellen en zeggen dat hij voorlopig in Nederland nodig is.
Hij moet dat Jacintha gaan zeggen en er vooral bij vertellen dat Chris haar zeker niet in de steek zal laten. Misschien is dit nog een verloren jaar, maar wat er ook gebeurt met Brecht, Chris komt hoe dan ook terug naar Portugal om haar te helpen. En als Stef en Nico de offerte van Léon goedkeuren kan die wat hem betreft de bouw van het appartement gewoon doorzetten. Met Vasco in de buurt als toezichthouder zal dat wel goed komen zeker als Nico bereid is extra naar de Quinta te gaan.
Chris twijfelt er niet aan dat Nico en Carla hem zullen helpen in deze omstandigheden.
Mocht blijken dat hij nooit gebruik zal maken van het appartement dan is het geschikt voor eventuele vakantiegangers of wandelaars op bedevaartstocht.
Die gedachte spreekt hij vooralsnog niet uit.

3 opmerkingen:

  1. Ach, wat een tragische kink in de kabel. Arme Brechtje.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goedendag, ik blijk een halve roman gemist te hebben. Maar... ik ben nu bijgelezen en erg benieuwd naar de vreselijke dingen die komen gaan. Het noodlot gaat toeslaan, ik voel het!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ajajaaaaaj! als dat maar goed komt! zowel met Brechtje als met de Quinta!

    BeantwoordenVerwijderen