woensdag 19 december 2012

Top 2000

Nummer 1386 Ruth Jacott
Leun op mij
www.youtube.com/watch?v=3MfH2ocM7yg

Vriendschap

Chris en Frits zijn de komende weken op elkaar aangewezen. Frits vindt het gezelschap van Chris onder deze omstandigheden erg plezierig.
Chris echter voelt zich behoorlijk beknot. Hij wil de zaken in Portugal niet helemaal uit het oog verliezen, maar vanuit de woning van zijn zus is dat bijna niet mogelijk. Frits heeft zich nooit een computer aangeschaft. Niet nodig voor zijn werk, dus wat zou hij met een dergelijk ding moeten doen. Frits is tevreden met radio en TV.
Chris koopt een laptop zodat hij met Nico kan mailen en Nico op zijn beurt kan foto’s van de bouw sturen, zodat Chris kan meedenken over het aanschaffen van materialen. De mannen hebben veel contact met elkaar en geleidelijk aan ontstaat er een hechte vriendschap.
Via Nico schrijft hij met Jacintha en houdt haar zo persoonlijk op de hoogte van de gebeurtenissen in Nederland. Tot Chris’ verrassing reageert zij, ook via Nico, op zijn berichten.
Nico en Carla blijken goede vertalers van de mailtjes die over en weer gaan.

De genezing van Brechtje gaat langzaam. Pas als haar longen en nieren weer naar behoren werken kan ze worden geopereerd aan de verschoven wervels. Spontaan zullen deze niet meer op hun plek komen en dat betekent dat Brecht kans loopt op een gedeeltelijke dwarslaesie. Van levensgevaar is gelukkig geen sprake meer. Mogelijk dat Chris tussendoor een weekje naar de Quinta kan gaan.
Maar voorlopig blijft hij toch maar in Nederland.
Om de tijd te doden pakt hij de oude vriendschappen met de voetbalclub weer op en het duurt niet lang of hij loopt te klussen. Er valt altijd wel iets repareren. ’s Avonds besteedt hij tijd aan de cursus Portugees.
Het hele dorp leeft mee met de situatie waarin Chris zich bevindt. Spottende opmerkingen worden er niet meer gemaakt. Het is iedereen wel duidelijk dat zijn avontuur in Portugal een serieuze aangelegenheid is en dat het ongeluk van Brechtje daar een lelijk oponthoud in is.
Als je iets wilt opbouwen moet je niet te lang op grote afstand zitten, zeker niet als je nog maar net aan een project bent begonnen.
Een van zijn oude maten oppert dan ook dat hij zijn avontuur maar beter kan opgeven. Stel je voor dat de operatie bij Brechtje niet lukt en dat ze in een rolstoel terechtkomt. Chris vindt dat zijn zus en haar man dat samen moeten oplossen. Als het nodig mocht zijn zal hij ze steunen, maar zijn leven in Portugal wil hij er niet voor opgeven. Hij heeft beloftes gedaan en die zal hij nakomen. Je laat vrienden niet zomaar in de steek. Net zo goed dat hij Frits en Brechtje nu niet aan hun lot overlaat.
Chris heeft nou eenmaal een groot hart en nog groter geweten. Soms denkt hij dat hij Jacintha mist, maar die gedachte werpt hij meteen weer van zich af. Het lijkt hem onwaarschijnlijk, zo lang heeft hij niet met haar opgetrokken. Toch begint hij ongedurig te worden. Hij zou graag een paar weken teruggaan. Voor Brechtje kan hij momenteel weinig betekenen en Frits kan zich ander gezelschap zoeken. Hij besluit daar bij het eerstvolgende bezoek aan Brechtje eens over te praten. Haar kennende zal ze geen bezwaar maken. Tegen de tijd dat ze geopereerd moet worden kan hij weer een paar weken naar Nederland komen. Met een beetje geluk kan hij het oogsten van de druiven meemaken.

2 opmerkingen:

 1. Ik heb weer genoten. Vooral niet ophouden alsjeblieft.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. zo, weer helemaal bijgebeend!
  die Chris is toch wel veel te begaan met zijn zus vind ik. volgens mij kan hij gerust over en weer: enkele daagjes bij zus en familie als morele steun (want meer kan hij toch niet doen) en dan weer een tijdje naar Portugal om de bouw/verbouwing op te volgen. zijn project is toch echt wel heeeeeel belangrijk!
  ik ben reuzebenieuwd hoor Ferrara!
  het liedje 'Leun op mij' ken ik niet.

  BeantwoordenVerwijderen