zaterdag 22 december 2012

Top 2000

Nummer 911 Nick en Simon
Kijk Omhoog
www.youtube.com/watch?v=hK-XvAPQR_Y

Goed en Kwaad

Brechtje begrijpt heel goed dat Chris terug wil naar Portugal. Hij loopt hier kostbare tijd te verdoen. Ze vindt dat hij moet gaan. Dat Frits minder blij is met deze gang van zaken is zijn probleem.  Chris hoeft zich niet als een soort gezelschapsdame op te werpen.
Nog diezelfde avond mailt Chris zijn vrienden de aankomsttijd op Porto. Met het open ticket dat hij had gekocht is een stoel op een lijnvlucht snel geboekt.
Hij wordt afgehaald door Nico die hem onderweg de stand van zaken op de Quinta uit de doeken doet. Het appartement is klaar voor bewoning en iedereen hoopt dat het Chris zal bevallen. Hier in Portugal gelden andere inrichtingsnormen dan in Nederland. Vloerbedekking zul je hier in de huizen niet vinden. Portugal is nou eenmaal het land van de tegels en plavuizen. Het gevolg is losse kleedjes op de vloer. Nico zegt dat hij daar persoonlijk erg aan heeft moeten wennen.
Maar op een Quinta met rondom stoffige wegen heeft vaste vloerbedekking weinig zin.
Chris vindt het best, hoe minder onderhoud hoe liever.

Stef heeft inmiddels alle noodzakelijk papieren doorgenomen en contracten opgesteld.
Ook heeft hij contact gehad met de notaris in Porto. Goed beschouwd kan er niets meer misgaan wat betreft de zakelijke transactie.
De druiven zien er goed uit en het lijkt een goed oogstjaar te worden. Enige zorg is voldoende en betrouwbare plukkers.
Chris maakt Nico deelgenoot van zijn toekomstplan om Joop de oogst te laten verzorgen.
“Dan ga je aan Jacintha nog een harde dobber krijgen. Vasco en Luis hebben dat ook al eens voorgesteld en toen kon ze dat vanwege haar financiĆ«le toestand nog tegenhouden. Maar diep in haar hart geeft ze de voorkeur aan traditioneel plukken. Een soort ode aan Jaime. Behoedzaam manoeuvreren is je vast wel toevertrouwd. Succes gewenst.”

Op de Quinta wordt Chris door Jacintha en haar knechten met open armen ontvangen. Ze zijn allemaal blij dat hij terug is. Met z’n allen bekijken ze het appartement en Chris is dik tevreden met wat hij ziet.
Als hij alleen is met Jacintha vertelt ze hem dat ze graag gordijnen voor hem had willen maken, maar dat Carla adviseerde daar mee te wachten tot Chris terug zou zijn.
“Je kunt beter samen met hem naar de markt gaan om stof uit te zoeken, stel je voor dat jij een kleur kiest die hij beslist niet mooi vindt”, had ze gezegd.
Slim van Carla, denkt Chris. Nu moet ze toch met mij op pad. Gordijnstof kopen is een prachtige aanleiding, daar steekt niets achter.
Ze nemen die avond meteen de rest van de renovatieplannen door. Chris vindt dat Leon zo snel mogelijk de luiken van de Quinta moet vervangen en alles weer in de oorspronkelijk kleuren moet zetten, tenzij Jacintha dat anders ziet. Maar zoals hij wel gedacht had, is dat wat ze het liefste wil. De kleuren zoals ze in deze streek gewend zijn.
Daarna zullen ze eens praten over de bijgebouwen.

Nu begint Jacintha toch tegen te sputteren. Voorlopig wil ze daar niet van horen.
De bijgebouwen hebben geen haast, die kunnen nog best een paar jaar mee. Het is goed dat hij er is en grote plannen heeft met de wijngaard, maar hij moet niet al te hard van stapel lopen. Af en toe denkt ze dat Jaime hoofdschuddend toekijkt. Hij heeft die schuren zo ongeveer met zijn eigen handen opgebouwd en daar kan hij, Chris, niet zomaar de sloophamer tegenaan gooien.
“Behoedzaam Manoevreren” hoort hij Nico zeggen. “Goed, schuiven we de bijgebouwen naar de lange termijn. Eerst maar eens oogsten.”
Jacintha merkt nu pas dat ze al die tijd samen Portugees praten. Stiekem denkt ze;” Hij mag dan te hard van stapel lopen met zijn plannen, maar hij verdient de mooiste gordijnen van de streek.”

4 opmerkingen:

 1. Ach, wat jammer. Ik vind de sfeer verrukkelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ja, het verhaal loopt vlot! en eens willen we toch weten hoe het afloopt. morgen kom ik nog eens langs voor de ontknoping.
  vandaag bij mij geen Top2000 verhaal, moet dringend wat Spaans studeren (test op 10 januari!).
  ik wens je alvast een gezellige kerst, veel feestpret en een goede aanloop naar 2013!!!
  groetjes, Hilde

  BeantwoordenVerwijderen