woensdag 5 december 2012

Top 2000

Nummer 1584 Herman van Veen
Toveren
www.youtube.com/watch?v=XLKJ6QXFLUA

Geven

Chris is zijn levenlang gewend alles van zichzelf te geven. Als kind maakt hij het zijn ouders zoveel mogelijk naar de zin. Hij is de buffer tussen zijn oudere broer en jongere zus. Chris is een typisch gezinsreddertje. Altijd bezig met de lieve vrede.
Op school is het al niet anders. Niet op de voorgrond in de klas wel altijd bereid tot helpen.
Als een ander het naar de zin heeft, is het voor Chris goed. Op de ambachtsschool blinkt hij uit in timmeren en hij vindt, net als veel klasgenoten, werk bij het grote houtbedrijf in het dorp.
Hier valt Chris op door zijn nauwgezetheid en loyaliteit. Bereid tot overwerken bij een grote klus en als er op locatie gewerkt moet worden, is Chris van de partij. Hij raakt bevriend met de collega’s op de bouw ver van huis. Zijn luisterend oor en het zwijgen over wat hij hoort vindt grote waardering.
Ook hier geeft Chris veel van zichzelf.

In de weekenden maakt hij zich nuttig in het dorp. Onder zijn leiding komt er een nieuwe kantine voor de voetbalvereniging. Menig toneeldecor is van zijn hand tot en met de schildering aan toe.
Chris is geliefd in het hele dorp en iedereen weet hem voor een klusje te vinden.
Chris lijkt tevreden met het leven dat hij heeft. Alleen in de liefde wil het niet lukken. De lokale schonen vallen niet voor hem. Eigenlijk vinden ze hem maar een sukkel. Altijd bezig voor de ander, weinig thuis, stopt zijn geld in goede doelen en verenigingskassen, dat wil je toch niet als echtgenoot.
En Chris? Chris doet er ook geen moeite voor. Zo kabbelt zijn leven voort.

Het houtbedrijf groeit en groeit en Chris groeit mee. Langzaam klimt hij op tot vertegenwoordiger en verruilt hij overall voor pak en stropdas. Het is even wennen, maar hij weet met zijn innemende houding, klanten en bedrijf bij elkaar te brengen. Een diplomaat in zakformaat.
Hij maakt de eerste overname mee, het familiebedrijf wordt verkocht. Het doet hem pijn, maar schikt zich naar de wensen van de nieuwe baas. Het werken valt hem zwaar. Te groot, te afstandelijk, te zakelijk, maar daar praat Chris met niemand over. Er volgt een tweede overname en dat kost Chris zijn baan. Hij vloeit af na veertig jaar trouwe dienst. Lovende woorden, een afscheidsreceptie en een dubbel salaris vallen hem ten deel. Voor het eerst in zijn leven komt er een negatieve gedachte in hem op.
“Afgedankt”.

4 opmerkingen:

  1. Heerlijk nummer en een prachtig logje over ondankbaarheid. Triest hè?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een tragisch verhaal. Merk dat ik hoop op een goede afloop ...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. wat sneu voor die lieve, behulpzame Chris, afgedankt te worden bijna aan het eind van je carrière! En ook geen geluk in de liefde... Misschien moet hij daar nu eens werk van gaan maken!

    BeantwoordenVerwijderen