donderdag 7 februari 2013

Een gammele paraplu

Josje en Wim zijn er in de loop der jaren in geslaagd een aardige verzameling paraplu’s aan te leggen.
De meeste zijn goedkope opvouwbare gevalletjes in de haast gekocht omdat er een bui losbarstte die niet was voorzien. Josje en Wim zijn uit de tijd dat het nog niet de gewoonte was dat je buienradar raadpleegde voor je van huis ging.
Tegenwoordig gaan ze bijna nooit meer op pad zonder een kleine paraplu in de rugzak, tenzij het echt stralend weer en hartje zomer is.
Ook in de auto zwerft een aantal van die schermen. Twee daarvan zijn uit erfenis verkregen. 
Bij het leegruimen van de kamer van Wim’s moeder kwamen een paar truttige Knirps tevoorschijn, je wilt er eigenlijk niet mee gezien geworden, maar ja nood breekt wet als je overvallen wordt door de weergoden.
Aan de kapstok hangen de exemplaren die een bijzondere achtergrond hebben. Er zijn van die gelegenheden waar ze relatiegeschenken in de vorm van een regenscherm cadeau geven.
Zo hangt er een prachtige blauwgestreepte van de sterrenwacht die qua omvang geschikt is om samen onder te lopen, maar om mee te nemen is het een onhandig ding. De eveneens grote paraplu die Josje kreeg tijdens een reünie is qua kleur alleen geschikt voor Koninginnedag of een voetbalwedstrijd, maar van dat laatste houdt Josje absoluut niet en met Koninginnedag hangt het ding over je schouder alleen maar in de weg, want als het echt regent die dag blijven Wim en Josje gewoon thuis. Dat cadeautje hangt eigenlijk voor de show aan de kapstok.
Het meest luxe exemplaar is de stormvaste paparplu die ze aanschaften op spaarpunten van de bank.
Je zou zeggen wat betreft paraplu’s geen klagen, maar onlangs vergaten ze, ondanks buienradar, een paraplu mee te nemen op een stadswandeling. Wim liep snel even terug naar de parkeergarage wetend dat er minstens drie van die dingen in de achterbak lagen. Josje zag het al van grote afstand. Wim had uitgerekend het meest oude en vieze exemplaar gepakt, nee dan was de gebloemde Knirps toch beter geweest.

3 opmerkingen:

  1. Knap hoe jij stervende tulpen en vieze plu's om kunt zetten in mooie woorden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. "relatiegeschenken in de vorm van een regenscherm" Wat een fijn zinnetje om totale ideeënarmoede mee te beschrijven. Mijmerend erover kwam deze regel van Vestdijk weer in me naar boven: "Waar de paraplu's het voor het zeggen hebben is onbegrip bijna een deugd."

    BeantwoordenVerwijderen