donderdag 13 juni 2013

Saint-Emilion

Het oude stadje dat, samen met de wijngebieden rondom, op de werelderfgoedlijst staat heeft nog veel bezienswaardigheden te bieden. Enkele kerken, een kloostergang, poorten en een oud vakwerkhuis. 
Vanaf het donjon heb je een prachtig uitzicht over de omgeving.
Het is prettig dwalen door de kleine straatjes, je kunt heerlijk even uitrusten op een terras of bij een overkapt waterbekken.
Voor de wijnliefhebber met verstand van zaken is dit het Mekka van de Grand Cru.
Overal wijnwinkels waar je wijnen kunt proeven met de bedoeling dat je een stuk of wat flessen aanschaft. Buiten de plaats kun je op ieder Château, al of niet afgesproken, bij de wijnboeren terecht. Op elke oprit prijkt een bord met de term: “Vente directe” 
Wij beperken ons tot fietstochten tussen de wijngaarden. Ik hoor de (echte) wijnkenner nu grommen. “Onvoorstelbaar, hier vertoeven en dan geen wijnen proeven.” 
Fietsend over kleine wegen en soms zandpaden genieten we van het mooie weer en de omgeving.
Een enkele keer worden we luid blaffend begroet door een waakhond, maar gelukkig blijven die gevangen achter een hekwerk of muurtjes.
We lezen klinkende namen op de bordjes bij de wijngaarden zoals Château Clos Trimoulet of Château Vieux Larmande. Dat de boerderij niets heeft wat op een château lijkt is hier geen uitzondering. Eigenlijk vinden wij dit leuker dan die pompeuze gebouwen met kilometers lange opritten, waar de nodige vlaggen wapperen en dure auto’s geparkeerd staan. Daar durf je op je fiets in vakantiekleding niet eens aan te komen. Geef ons maar de wijnboer die vanaf zijn trekkertje naar je zwaait.
We eindigen na zo’n fietstocht met een glas wijn (nee, geen Grand Cru)  en een kaasje onder ons luifeltje.

Leven als God in Frankrijk.

4 opmerkingen:

  1. Wat een heerlijk vakantie sfeertje tover je ons hier voor. Ik was daar zo'n veertig jaar geleden. Te gek voor woorden. Ik wordt oud hahaha. Er moet nog ergens een foto liggen, maar jouw foto doet de herinnering en sfeer wel herrijzen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. heerlijk hoe sommige dingen nooit veranderen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zo'n wijnboer die niet op z'n smartphone staat te staren bedoel je?

    BeantwoordenVerwijderen