donderdag 28 augustus 2014

Wassend Water

Tijdens een fietstochtje door Noord-Holland zie ik ze liggen. De dijken die ons moeten beschermen tegen het wassende water.
De Waker oftewel, De Hondsbossche Zeewering tussen Camperduin en Petten is aangelegd na de St-Elizabethsvloed van 1421 waarbij Petten van de kaart werd gespoeld.
Verder landinwaarts ligt de, inmiddels tot Slaper geworden, Westfriese Omringdijk.
Voor het geval de Waker het niet mocht houden moet de Slaper zijn werk doen. Vroeger was er daarna nog de Dromer die voor eventuele bescherming moest zorgen.
De Westfriese Omringdijk is fantastisch om te fietsen en biedt een prachtig uitzicht over de polder. Niemand rekent er nog op dat het water zo ver landinwaarts zal komen.
Hoewel, nu blijkt dat de dijk bij Petten een zwakke schakel is in de bescherming tegen de zee, zal er toch iets moeten gebeuren om het volk achter die dijken van droge voeten te verzekeren.
Dertig miljoen kubieke meter zand wordt vanuit zee opgespoten om de Waker te verstevigen.
Een knap staaltje noeste arbeid en een imposant schouwspel dat door veel toeschouwers vanaf de dijk wordt gadegeslagen. Sommige kijkers komen elke dag en brengen de dagtoerist van de vorderingen op de hoogte, alsof ze er zelf aan meewerken. Het aanzicht van de kustlijn zal blijvend veranderen. Zo hier en daar zijn al zandbanken te zien en is de branding niet meer wat het is geweest. Meeuwen en aalscholvers hebben al bezit genomen van de poeltjes die verschijnen.
De strandvonder bij Camperduin staart over zee en denkt er het zijne van.
(Ge)tijden veranderen!

foto internet
   
foto ferrara

7 opmerkingen:

 1. Jaren geleden zijn we in Callantsoog op vakantie geweest. Is inderdaad mooi fietsen daar. Helaas hadden we toen niet zulk mooi weer. In plaats van op het strand te liggen konden we veelvuldig naar de woeste golven kijken. ;-(

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Indrukwekkend. Dat beeld vind ik prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. interessant logje. inderdaad een prachtig standbeeld!
  fijn weekend en groetjes, Hilde

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @ Dames het beeld is van John Bier er staat hier in de regio meer fraais van zijn hand. http://nl.wikipedia.org/wiki/John_Bier

   Verwijderen
 4. Interessant gegeven. Je titel 'Het Wassende water'deed me direct aan het verfilmde boek van Herman de Man denken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is wat hè, wat de natuur zelf allemaal aanricht!
  Het beeld is prachtig en staat op een mooie plek. Hij kan toch niet wegspoelen hè?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Trees, het beeld staat veilig voor het water. Het is ooit ernstig beschadigd door het bronsdievengilde.

   Verwijderen