woensdag 18 maart 2015

Bilbao

Meestal vier ik mijn verjaardag buitengaats, dit jaar bezochten we Bilbao. Een kleine compacte stad aan alle kanten omgeven door heuvels in het Spaanse Baskenland. De stad wordt doorsneden door de meanderende rivier de Nervión. Door de open verbinding met de Golf van Biskaje zie je dagelijks hoogteverschillen in het water. Talloze bruggen voor groot verkeer en voetgangers verbinden de beide oevers.  Er is een uitstekend netwerk voor het openbaar vervoer waar we een kaart voor hadden gekocht en voor 20 euro reisden we die dagen per bus, metro of tram als we niet wilden lopen. De laatste dag ging dat tot aan de ingang van het vliegveld. Maar zoals ik aangaf het is een compacte stad dus ook met de benenwagen goed te behappen.
De Spaanse keuken biedt veel variatie en vooral de hapjes om mee te lunchen en de tijd tot 20.00 uur te overbruggen, zijn geweldig. In elke horecagelegenheid en die zijn in ruime mate aanwezig, staan de zogenaamde pintxo’s op de bar. Kleine lekkernijen die aan een prikker zijn gestoken. Overigens kan de toerist in de meeste restaurants al om 20.00 uur aanschuiven. Voor de doorsnee Hollander is dat aan de late kant, maar het went snel.
Ons hotel stond naast de voetgangersbrug, op loopafstand van het Guggenheimmuseum en daar hebben we een aantal uren doorgebracht. De collectie bestaat uit moderne kunst en lang niet alles sprak ons aan. Hier rijst de bekende vraag, wat is kunst en wie bepaalt dat? 
Soms is het uitgevoerde idee kunst op zich.  Een handvol opgeplakte plastic poppetjes door middel van een luchtbuks geverfd. Je moet er maar op komen. Er waren moderne schilderijen die zo geraffineerd in een grote ruimte waren opgehangen dat ze daarom alleen al mooi werden. Ophangen, ook een kunst
Het gebouw zelf is zowel binnen als buiten een fantastisch architectonisch hoogstandje. Doordat de zon scheen had je op de wonderlijkste plekken prachtige lichtinval en schaduwwerking, dat was kunst met een grote K. Gelukkig mocht je foto's maken van het museum. Zo lang je het toestel maar niet op de kunstcollectie richtte, waar zeer streng op werd toegezien, mocht je alles voor de lens nemen.
Ik heb geprobeerd met wat foto’s een eerste indruk van deze trip te geven. Over de bijzondere zweefbrug vertel ik later.

Klik op de foto voor vergroten


5 opmerkingen:

 1. Alsnog gefeliciteerd. Interessant reisdoel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gefeliciteerd dan nog! Ziet er mooi uit en dat jullie genoten hebben spreekt vanzelf uit het verslag!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. prachtig gebouw! leuk verslag en dito foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Allereerst dan nog maar van harte gefeliciteerd, wens je nog vele jaren in liefde, geluk en gezondheid toe.

  En ja kunst.... is net als met wat ook....afhankelijk van smaak.

  Jullie hebben genoten en dat telt of niet dan ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Alsnog gefeliciteerd :)
  In 2012 zijn wij ook in Bilbau geweest. Wij waren er op het moment dat het daar feestweek was. Was een leuke vakantie. In 2011 zijn we naar San Sebastian geweest. Is ook zeer aan te raden :)

  BeantwoordenVerwijderen