zaterdag 30 januari 2016

Achtergrondkleur

Mijn kleindochter, die inmiddels een flinke puber is, was als peuter al behoorlijk bedreven met kleurpotloden. Ik kon haar geen groter plezier doen dan samen aan tafel zitten achter een maagdelijk vel papier.
Aanvankelijk kraste ze het vel ongecontroleerd vol, maar naarmate ze ouder werd en naar de kleuterschool verhuisde werden haar tekeningen mooier en doordachter. Verhoudingen gingen kloppen, figuurtjes kregen menselijke trekken, harkerige handen en voeten verdwenen.
Bij afbeeldingen in kleurboeken bleef ze keurig binnen de lijntjes. De kleuterjuf prees haar dat ze op jonge leeftijd het potlood zo goed hanteerde.
Toen ik viltstiften voor haar kocht was het met het fijne werk gedaan. Ze ontdekte dat ze daarmee sneller tot een gewenst resultaat kwam.
Hoewel ze op de basisschool andere vaardigheden, zoals rekenen en taal, tot zich moest nemen, bleef tekenen en kleuren nog lang een favoriete bezigheid. Rekenen bleek niet haar sterkste kant en nog steeds kost dat moeite.
Op een dag kocht ik bij Action een zogenaamd modellenboek. Als een ware ontwerpster ging ze aan de slag: ze tekende jurkjes, ontwierp lange- en korte broeken en in het bedenken van schoenen en laarzen was ze een ster. Ze paste de achtergrond aan bij de kleuren die ze voor de kleding gebruikte, waarbij haar lievelingskleuren blauw en roze opvallend veel werden gebruikt voor de grotere vlakken.
Toen ik opperde dat ze wel modeontwerpster kon worden, leek haar dat wel wat. 
Daarna bracht ik in dat het misschien verstandig zou zijn ook eens samen een paar tafels te oefenen, want als je de kleding wilt verkopen moet je toch kunnen rekenen. 
Ze nam een nieuw kleurpotlood ter hand en zonder op te kijken zei ze: ‘Dan verkoop ik ze toch niet.’ Tegen zo veel logica kon ik niet op.
Toen ik mijn bewondering uitsprak over het model waarmee ze bezig was sprak ze mijmerend. 'Het mooiste moet nog komen, Oma.'  'En hoe gaat dat er dan uitzien?' vroeg ik.
'Dat weet ik niet, het is nog niet af.'

3 opmerkingen:

  1. heerlijk toch ..datis genieten in het puur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat heb je er weer een goed verhaal neergezet. Ik ben benieuwd wat het gaat worden met jouw kleindochter/modeontwerpster. Leuk is dat wanneer al zo jong duidelijk is waar hun voorliefde naar uitgaat.

    BeantwoordenVerwijderen