zaterdag 27 augustus 2016

Een mooie reisgids

Tja, wat wordt er bedoeld met een mooie reisgids? Is dat het kittige dametje op ranke benen met een opgerold parapluutje hoog boven haar hoofd geheven, met in haar kielzog een club kwetterende Japanners, die elke prachtige foto verknallen door zelf pal in beeld te gaan staan en twee vingers als konijnenoortjes op te steken. 
Of is het de oudere dame met flaphoed die haar gelabelde klanten van het cruiseschip middels een zendertje in het gareel houdt. Gek genoeg dacht ik in eerste instantie aan geen van beide, waarschijnlijk omdat we (nog) niet tot die categorie toeristen behoren.
Over dat cruiseschip ben ik niet helemaal zeker. De kans bestaat dat op een goeie dag leeftijd, maar vooral fysieke mankementen, het reizen met de caravan belemmert.
Wie weet zetten we dan alle bezwaren opzij en gaan aan boord van zo’n varend hotel. Knopen een kaartje en zendertje om ons nek en laten ons in groepsverband, door een hopelijk goed ogende reisgids met verstand van zaken, door steden en musea drijven. 

Wat betreft onze manier van reizen passen we ook niet in het profiel van omroep Max en de ANWB-groepsreizen. Voorlopig trekken we op eigen houtje rond en we prijzen ons gelukkig dat het nog kan.
Dat brengt me dus bij de reisgids waar ik als eerste aan dacht. De gids in boekvorm in alle soorten en maten. Van saai met alleen tekst en wat kleine tekeningen tot kleurrijke exemplaren met prachtige foto’s. In mijn leven heb ik heel wat reisgidsen aangeschaft en bestudeerd. 
Tegenwoordig lenen we, ver voor de geplande reis begint, bij de bibliotheek om in de stemming te komen en notities te maken. Soms is er een gids die we willen meenemen, die leen ik dan vlak voor vertrek opnieuw en verleng meteen. De Michelin- of Capitoolgidsen verhogen de voorpret, maar wandelend door een stad heb je toch een hele zeul aan zo’n boek. 
Eenmaal op de plaats van bestemming geven we de voorkeur aan een boekje op zakformaat.
De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we tegenwoordig ook veel op internet bij elkaar sprokkelen om van de opgediepte informatie zelf een reisgidsje te maken.

Op locatie harken we de rest aan wetenswaardigheden bij elkaar, want niets is zo leuk als op klein marktjes rondstruinen of op een muziekfestival belanden waar instrumenten worden bespeeld die je in ons land niet ziet. Echte wandelgidsen zijn aan de firma Ferrara niet besteed. We maken wel eens een wandeling over een begaanbaar pad, maar je ziet ons niet met ferme pas de paden op en de lanen intrekken. 
Wandelroutes door steden vinden wel gretig aftrek, maar wij schromen niet de platgetreden paden te verlaten en door straten te dwalen waar de doorsnee toerist niet komt. Van een gidsje met fietsroutes in een mooie omgeving zijn we ook niet vies. Meestal halen we die bij de receptie op de camping of we volgen via bordjes een uitgestippelde route, waar we ook maar al te graag van afwijken. In het kielzog van meneer F. die wat betreft navigatiesystemen zowel op de fiets als wandelend in een stad, van alle mogelijkheden is voorzien, is verdwalen nog amper mogelijk. Misschien is hij wel de beste reisgids en het fotoboek dat van elke trip wordt gemaakt het mooiste. 
Nagenieten … minstens zo belangrijk als voorpret.

6 opmerkingen:

 1. Heerlijk om geen uitgestippelde routes te volgen. Hier ook zo, manlief zet zelf onze fietsroutes uit, altijd verrassend.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk om zo met je persoonlijke reisgids te genieten!
  (fijn stuk ook, moest erg lachen om het begin)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een leuk logje!
  Bij mij kloppen de routes ook meestal niet.. Dus verdwaal ik dan weer expres zeg maar, ook leuk. Kom altijd thuis! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank maar weer dames. Heb met plezier geschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooi verhaal Ferrara, zo beeldend, ik zie het moeiteloos voor me.

  'toerist'... ben ik niet, in geen enkele categorie. Heb dus ook nog nooit 1 cent aan reisbrochures etc uitgegeven.
  Op vakantie gaan wij (als echtpaar) niet, hebben daar beiden nooit behoefte aan. In onze verkeringstijd kochten we een caravan, dat 2 jaar geprobeerd, beide keren was het niet wat we ervan hoopten, dus weer verkocht. We zijn huismussen in zekere zin, manlief al helemaal.

  Sinds 2013 doe ik dan af en toe stedentrips met schoondochter-in-spé en ook dan plannen we niks. Het enige dat leidend genoemd zou kunnen worden is het feit dat er een dierentuin moet zijn die we nog niet kennen. de rest plannen we eromheen puur op gevoel.

  En wat jouw gids betreft, wat een bofbips ben je ;-)

  BeantwoordenVerwijderen