woensdag 21 september 2016

Wereld Alzheimer Dag

Jaren geleden werkte ik als zorgmanager in een verzorgingshuis, waar je toen nog met een beginnende dementie kon worden opgenomen. 
Meneer Bakker was een van de bewoners die ons een benauwd uurtje bezorgde. Onderstaand verhaal is waar gebeurd. 
Ik was in de veronderstelling dat ik het al eens had geplaatst, maar op mijn blog kan ik het niet terugvinden en daarom plaats ik het alsnog in het kader van bovengenoemde dag.

Uitstapje

Omdat zijn brein een deal heeft gesloten met meneer Alzheimer is meneer Bakker noodgedwongen in een verzorgingshuis gaan wonen. Dagelijks gaat hij  het dorp in voor een boodschapje of om een borreltje te drinken in zijn stamcafé. Doorgaans komt hij zonder problemen thuis en als hij al het spoor bijster raakt, is er altijd wel een dorpsgenoot die hem op de juiste plaats brengt. Wat hem bewogen heeft zal een raadsel blijven, maar op een ochtend stapt meneer Bakker in de bus en belandt in de naburig gelegen stad.
Tegenover het busstation wandelt hij een café binnen en bestelt een jonge jenever, het drankje dat hij gewend is te drinken.
Na het nuttigen van enige consumpties stapt hij op en komt al snel tot de ontdekking dat er iets niet klopt. Hij herkent de omgeving niet en dat hij een busreis heeft ondernomen is uit zijn geheugen gewist. Geen dorpsgenoot te bekennen die het probleem wel even voor hem oplost.

De kastelein, die de klant vanachter de tapkast in de gaten houdt, vertrouwt het niet en besluit hem weer binnen te halen. Vervolgens belt hij het politiebureau om aangifte te doen van een bejaarde man die letterlijk en figuurlijk de weg kwijt is.
De heer Bakker wordt meegenomen naar het bureau en ondervraagd over zijn woon en/of verblijfplaats.
De verdwaalde weet te melden dat hij in een verzorgingshuis woont maar geen idee heeft in welke plaats zich dat bevindt en hoe hij in de stad is beland is hem helemaal een raadsel.
Nu kun je alle verzorgingshuizen afbellen om te vragen of ze een op drift geraakte bejaarde missen, maar voor alle kamers gecontroleerd zijn is de dag een eind op weg en wachten op aangifte van een vermissing gaat uren kosten. 
Om de man een nachtje in een cel te laten slapen gaat de agenten te ver.
De politie is je beste vriend en dus rijdt de gewapende macht met meneer Bakker op de achterbank door de stad, waar de zoektocht niet tot resultaat leidt. Er zit niets anders op dan in de regio langs alle verzorgingshuizen te rijden en rustig af te wachten of de vondeling enige herkenning ziet.
De missie slaagt. In een van de dorpen roept meneer Bakker bij het zien van zijn tehuis: “Stop hier woon ik.”
Binnen heerst een paniekerige sfeer want er wordt een bewoner vermist. 
Er is discussie over al of niet de politie bellen, maar dat hoeft niet meer.
De opluchting is groot als men de vermiste tussen twee agenten in de hal ziet verschijnen.
Meneer Bakker begrijpt de commotie niet, hij is gewoon een borreltje gaan drinken en wordt netjes door de heren in uniform thuis gebracht. Wat is daar nou mis aan?

Met een grijns neemt hij afscheid van zijn begeleiders en zet koers naar zijn kamer. 

6 opmerkingen:

 1. Mooi, gelukkig goed afgelopen en een heel herkenbaar verhaal...
  Mijn schoonmoeder heeft ooit ook eens zo'n stunt uitgehaald. Had een flink aantal kilometers gewandeld, dat was zo'n must voor haar, dat lopen. Al een eind heen dement. Schoonvader kon haar niet tegenhouden en werd ongerust want ze kwam maar niet terug. Kinderen, schoon- en kleinkinderen werden gemobiliseerd en iedereen ging zoeken. Ik bleef bij schoonva. Na een paar uur, het was nog net licht, stopte er een taxi. Schoonma zat voorin. Het bleek dat ze bij een autorijschool had aangebeld, ze dacht dat het een taxibedrijf was met die auto's met bordjes erop voor de deur. Ze wilde naar huis. Die mensen hebben een taxi gebeld en ze kon zomaar opeens haar adres opnoemen, helder moment gelukkig. Dus er moest betaald worden, schoonva deed dat en ze was weer terug, Snapte niks van de commotie toen iedereen weer terug was geroepen van de zoektocht.. Pffff wat een toestand was dat toen ook. Dat was het begin van heel veel ellende.. :-(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je laatste zin zegt genoeg Trees. Als meneer Alzheimer bezit van je brein neemt geeft dat veel verdriet en zorg.

   Verwijderen
 2. Heel fijn dat het goed is afgelopen. Mooi verhaal.

  BeantwoordenVerwijderen