zondag 7 januari 2018

Mantelzorg 2

We zijn weer thuis en hebben schoonzus met een gerust hart in haar huis achtergelaten. De koelkast en vriezer goed gevuld en praktisch ingericht, want bukken om iets te pakken is nog niet toegestaan. 
Met een ‘helping hand’ vist ze nu het nodige tevoorschijn. 
Haar overleden echtgenoot had destijds diverse hulpmiddelen nodig en die zijn op zolder bewaard. Po/douchestoel en rollator bewijzen voorlopig goede diensten. De traplift heeft ze nooit laten verwijderen en dat komt nu heel goed van pas. 
De leverancier zorgde ervoor dat de machinerie weer operationeel werd. Kost een slordige duit, maar dan ben je wel uit de brand geholpen. De fysiotherapie komt aan huis, de praktijk zit op een steenworpafstand dus, zodra ze daarvoor groen licht krijgt, met rollator goed bereikbaar.
Daarnaast is schoonzus lid van een uitermate actief en ruimhartig kerkgenootschap waarin op hartverwarmende wijze naar elkaar wordt omgekeken. Dat zijn dus de volgende hulptroepen die sinds vandaag aantreden. Boodschappen doen, de was verzorgen, een ommetje maken, samen eten, zelfs voor het aan en uittrekken van de elastische kousen hoeft ze geen beroep te doen op de thuiszorg, het komt allemaal goed.
Gistermiddag gingen we even buurten in het winkeltje voor tweedehands kleding, waar ze vrijwilliger is. Voor haar was het een warm bad en direct stelde een collega voor om haar regelmatig op te halen om er even uit te zijn. 
Schoonzus heeft in de loop der jaren een enorm sociaal netwerk opgebouwd waar ze, nu het even minder goed met haar gaat, dankbaar gebruik van maakt. Aangezien haar familieleden niet om de hoek wonen is dat voor ons allemaal een behoorlijke geruststelling.

Inmiddels hebben wij de ruimte in ons eigen huis weer ingenomen en dat stemt tot tevredenheid. We zijn andermaal tot de ontdekking gekomen dat we, na de verbouwing van onze badkamer en bovenverdieping, ons huis en toebehoren al behoorlijk functioneel hebben ingericht. We hebben ook weer ervaren hoe snel je leven een wending kan nemen die minder aangenaam is.
Pluk de dag, ik blijf het zeggen.

Allemaal reuze bedankt voor jullie meelevende reacties.

4 opmerkingen:

 1. Ja, zo is het: pluk de dag of zoals de titel van mijn blog: may you live every day of your life

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig zoals er voor je schoonzus gezorgd wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ferrara,

  Heel fijn dat het allemaal zo goed geregeld is!

  Groetjes,

  jeer

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat is allemaal prachtig opgelost zo zeg! En jullie kunnen met een gerust hart de boel aan de mensen in haar kringetje overlaten.
  Inderdaad.. een mens stelt niks voor! Daarom, maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk en geniet van alles wat kan! Nou ja, jullie weten daar zelf ook alles van hè..

  BeantwoordenVerwijderen