maandag 9 april 2018

Zwerfvuil

Onlangs heeft staatssecretaris van Veldhoven van het ministerie van Infrastructuur en Milieu besloten om andermaal de statiegeldheffing op verpakkingen uit te stellen. Het ministerie geeft de industrie voor de zoveelste keer de kans het recyclen van plastic verpakkingen nu eens goed aan te pakken. In 2020 moet het zwerfvuil met 90% zijn teruggedrongen. 

De lobby vanuit de verpakkingsindustrie en de supermarkten is blijkbaar zo sterk dat ook een nieuwe bewindvoerder geen spijkers met koppen durft te slaan. Waarom mevrouw van Veldhoven denkt dat het dit keer wel gaat lukken blijft een raadsel. De industrie heeft al lang bewezen dat ze niet van plan is hun melkkoe de uiers aan te draaien. 

Overigens treft niet alleen de industrie blaam. Ook de consument heeft kilo’s boter op het hoofd. Een deel van onze natie consumeert drankjes uit blik en nuttigt in plastic verpakt voedsel en snoep. Uiteraard moet ieder doen wat hem of haar goed dunkt. Maar waarom smijt je dat afval zonder na te denken van je af. Wat is er zo moeilijk aan de lege verpakking nog even bij je te houden tot je een prullenbak passeert of het mee naar huis te nemen. 

Nee daar is een ander deel van de natie voor. De overijverige jogger en of vrijwilliger die gewapend met een plastic zak en een grijper de luiheid van zijn medeburgers loopt op te vangen. Het lijkt wel of een deel van de burgers van nature lui is en burgerlijk ongehoorzaam. Diezelfde burger roept om het hardst dat de overheid het probleem moet oplossen. Begin bij jezelf zou ik zeggen. Als je op een mooie zondag bereid bent een loodzware Dirk van de Broektas met eten en drinken naar de recreatieplek te zeulen om hem de rest van de dag leegt te eten kun je diezelfde tas inclusief afval toch weer mee naar huis nemen, in plaats van op hoge toon te eisen dat de gemeente nog meer ontsierende vuilcontainers moet plaatsen. 

Ik stel voor dat we op alle scholen een heropvoedingsprogramma beginnen. Aan de hand van oude schoolplaten over de natuur en de ouderwetse leus: “Laat niet, als dank voor ‘t aangenaam verpozen, de eigenaar van ’t bos de schillen en de dozen.” Jong geleerd, oud gedaan.

10 opmerkingen:

 1. Geweldig!
  Robbert en ik hadden het er van de week nog over. We kenden de regel nog uit ons hoofd. Dat werkte toch perfect in de jaren 60. Net als die leuke kreten in de tram. Verboden te spuwen en niets buiten steken. O ja, met de bestuurder mocht je ook niet spreken.
  En wij waren heel braaf in die tijd. Dat zijn we trouwens nog steeds.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij zijn van dezelfde generatie, kampen dus ook met dezelfde ergernis. ;0))

   Verwijderen
 2. Het is bar en boos al dat zwerfvuil . Hier 5 scholen in de wijk en het is echt een verschrikking wat ze overal neergooien .Een mooie vijver totaal vervuild met blikjes plastic zakjes van hun chips en broodjes van de supermarkt en overal in de omgeving dezelfde soort rotzooi .De man hier twijfelt weleens om op die scholen een gesprek aan te gaan met de schoolhoofden .
  Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zag op tv dat weggooien van afval in Canada honderden dollars kost. Lijkt mij een aangename afwisseling op het huidige beleid.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op onze reizen door de VS hebben we dat ook gezien.
   Een flinke boete op zwerfvuil. Je kon daar zelfs stukken hihgway adopteren om ze vuilvrij te houden.

   Verwijderen
 4. Ja, wij hadden het er vandaag ook over. We waren aan het fietsen en het is ongelooflijk wat er in de berm ligt of wanneer je even op een bankje gaat zitten moet je eens zien hoeveel sigarettenpeuken er liggen. Wij eten ook wel eens wat onderweg en vinden het niet meer dan normaal dat je lege zakjes of pakjes in de afvalbak gooit of wanneer die er niet is dat je je afval in je fietstas mee naar huis neemt. Daar hoef je toch niet eens bij na te denken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. jong geleerd is oud gedaan is vaak waar maar niet altijd. Statiegeld op groot en kleine plastic verpakkingen zal een stuk schelen denk ik. Ach er zijn zoveel zaken waar je aan kan denken o al die afval te beperken. papieren servetjes en zakdoekjes weggooi bordjes en bekers noem maar op we willen allemaal gemak en nog maals gemak geen moeite willen hebben. hmmm

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ferrara,

  Het is diep treurig wat je allemaal langs de wegkant vindt.
  Statiegeld invoeren, verplicht weekje opruimen als strafmaatregel en als het moet een flinke boete opleggen.

  jeer

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prima ideeën Ferrara! Ik loop hier bij mij voor op de stoep ook altijd te ruimen. Meenemen als ik iets zie liggen. En wat er van de oprit afkomt wil je ook niet weten.. :-(

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Helemaal mee eens, het begint natuurlijk bij onszelf. Onnodig te zeggen dat ik mijn rommel nooit op straat gooi maar áls ik iets heb, (wat eigenlijk nooit gebeurt onderweg) dan gaat het mee naar huis. Helaas heb je in winkels meestal weinig keus in hoe je aankopen verpakt zijn en dat is meestal in plastic . Ik herinner me dat mijn moeder vroeger de bruine papieren zakken waarind de uiker geschept werd bewaarde om nog een keer mee te nemen naar de kruidenier.

  BeantwoordenVerwijderen